Nyponet

Nyponet är egentligen en ros. Den är taggig, snårig och sprider sig som ett ogräs vi inte kan tukta. Nyponrosen är vild och otämjd och mår inte bra i våra avgränsade trädgårdar. För där vill vi ha fina rader av rabatter med perenner som reser sig ur jorden punktligt varje år.

Nyponrosen beter sig inte lika förutsägbart som andra rosor men om vi väljer att verkligen se den och upptäcka vad den bjuder på, kan vi lära oss att njuta av dess sagolika doft och magnifika, gulrosa rosor. Kanske vill vi plocka en kvist men blir besvikna när den sorgset böjer sitt huvud i vasen där hemma och inte beter sig som vi önskar. Bladen faller av och vi känner oss misslyckade.

När rosen har vissnat på busken händer det mest häpnadsväckande. Små knallröda bär växer ut med  krona på huvudet. Ståtliga lyser de upp höstmörkret. Vi observerar dem och fascineras för där inne, bakom de taggiga grenarna, inuti den knallröda lilla frukten med den vackra kronan, döljer sig en hemlighet, en superkraft vi gärna vill åt men vi vet inte hur. Den kliar, den triggar och retar och den gör oss frustrerade. Men lyckas vi få en liten del av kärnan och hemligheten kommer vi översköljas av dess energi och magi.

 

Text och foto: Magdalena Berger

Nyponet på busken

Mer om nypon