En häger som flyger. En symbol för vanföreställningar och psykoser.

Psykoser, vanligare än man tror

Vi har verkligen varit bortskämda med underbart höstväder denna oktobermånad. Därför känns det märkligt och förvånande att vakna upp till en grå himmel, blåst, rusk och nakna träd denna lördagsmorgon. Jag hade tänkt promenera men nöjer mig med bion ikväll. Det blir ett blogginlägg om psykoser istället. Filmen jag ska se är filmen om Unga Astrid . En omtalad film utifrån att den sägs skildra en del av Astrids liv som hon själv aldrig pratade om.

Astrids dotter menade i en intervju i tidningen VI att vi aldrig skulle skildra en man på samma sätt. Vi skulle aldrig plocka fram ett så känsligt kapitel ur en mans liv. Jag var benägen att hålla med när jag läste att vi aldrig skulle skildra Ingmar Bergmans innersta tankar efter hans död. Men så såg jag filmen om Ted Gärdestad och insåg att det faktiskt gjorts. Jag hade inga större förväntningar efter att ha sett filmen om Björn Borg som var bland det tristaste jag sett. Men filmen om Ted visades sig spela i en helt annan division.

Psykoser i film

Filmen om Ted Gärdestad var långt över mina förväntningar och inte alls så romantiserad som jag trodde att den skulle vara. Det där med att Adam Paulsson inte sjunger som Ted glömde jag ganska snart. Filmen visade att den charmiga, begåvade Ted hade plågande psykoser redan tidigt i sitt liv. Jag har som så många växt upp med Ted Gärdestad och hans musik har som för så många andra berört mig på djupet. Vi förstod också alla hur nära han stod sin bror. Men att kärleken dem emellan var också avgörande för att Ted överhuvudtaget skulle fungera hade jag inte förstått. Hans psykoser fanns med från ganska tidig ålder.

Jag var inlagd på Samaritens barnsjukhus i ett par omgångar för svår allergi och astma. Där lärde jag känna en kompis som presenterade Ted Gärdestad för mig. Liksom många andra köpte jag hans andra skiva “Ted” som just då kommit och lyssnade på den otaliga gånger och köpte hans första strax efter; Undringar. Ted Gärdestads musik gick rakt in i hjärtat och vred om riktigt ordentligt. Efteråt har vi förstått att den där gränsen mellan genialitet och galenskap även i Teds fall varit hårfin. En galenskap bestående av psykoser som han själv inte kunde rå för.

Ted Gärdestads livsöde

Vi är många som har följt Teds livsöde med schizofreni och psykoser som jag inte trodde filmen skulle belysa. En av mina närmaste vänner bodde granne med honom när han mådde som sämst. En viktig film som visar denna, bland de absolut svåraste och också livshotande sjukdomstillstånd en människa kan råka ut för. Naturligtvis förstår vi inte som tittare hur plågsamt och svårt det kan vara att drabbas av vanföreställningar och paranoja men vi kan förstå lite grann. Bra att det visas, det är inte så ofta detta visas på film.

Vi vet att människor kan köra urskillningslöst genom Gamla Stan som en man gjorde på Västerlånggatan och många tror att detta är en riktad våldshandling. Att det är riktad aggressivitet, när det i själva verket är en handling av fruktan och skräck. I den symtombild som kännetecknas av psykoser kan människor drivas att göra fruktansvärda handlingar, inkluderat att mycket impulsivt ta sitt eget liv. Det finns medicinsk behandling för Schizofreni och psykoser men denna innebär fortfarande svåra biverkningar och många väljer därför att inte ta sin medicin. På Teds tid var neuroleptikan vedervärdig rent ut sagt.

Höll på att ta livet av sin bror

Kenneth Gärdestad, Teds bror, berättade i en intervju jag såg att han en gång höll på att bli strypt av sin egen bror. Han anklagade inte Ted för det. I filmen framkommer det tydligt att det inte är brodern Ted ger sig på, utan någon som förföljer honom i hans inre föreställningsvärd. En hallucination. Varken Ted eller Kenneth lever idag. Ted kastade sig framför ett tåg, 41 år gammal, förmodligen förföljd av sina vanföreställningar. Kenneth hann ge ut en bok om Teds sjukdom innan han dog. Jag har själv inte läst den.

Vi behöver lära oss mer om Schizofreni som är en oerhört komplex och svårt funktionsnedsättande sjukdom. Jag såg Susanne Ostens film “Flickan, mamman och demonerna” nyligen som också den handlar om vad schizofreni och vad psykoser kan göra med en människa och dennes barn. Susanne Ostens mamma led av sjukdomen. En väldigt bra film som jag kan rekommendera både som en bra dramafilm men också i utbildningssyfte, om hur vissa barn faktiskt lever än idag.

 

En psykos innebär att man upplever verkligheten förändrad och annorlunda, och det kan vara svårt att skilja mellan fantasi och verklighet. Man kan till exempel höra röster eller känna sig förföljd fast ingen annan delar dessa upplevelser. En psykos kan komma plötsligt eller utvecklas under en längre tid. Hur länge en psykos pågår varierar. Med behandling minskar risken för nya psykoser. Vårdguiden.se

 

A beautiful mind

Kanske har du sett filmen “A beautiful mind” om matematikgeniet John Nash (Russel Crowe) som utvecklade schizofreni? Han blir frisk i perioder då han väljer att ta sin medicin men medicinen hämmar också hans kreativitet och tänkande, vilket leder till att han väljer bort den i långa perioder. Jag har blivit ordinerad  antipsykotisk medicin många gånger då jag haft hypomana och depressiva blandskov. Trots att jag alltså inte haft några psykoser. Det är så att säga den medicin som ofta skrivs ut vid akuta skov även vid bipolär sjukdom, som är den diagnos jag har.

Det har kommit betydligt bättre medicin på senare år men vissa sorter innebär också att många får svåra biverkningar. Andra är helt enkelt outhärdliga att ta. Människor är också olika känsliga för medicin vilket innebär att alla inte kan behandlas med antipsykotiska preparat. Jag tror det är svårt att föreställa sig vad det innebär när hela kroppen går igång på mediciner som påverkar hjärnans synapser negativt. Jag fick en haldolspruta en gång. Det är bland det vidrigaste jag varit med om. Den gamla sortens neuroleptika som man behandlat mentalpatienter med i decennier. Från femtiotalet tills alldeles nyligen.

Behandling

Andra mediciner är potenta och verkningsfulla med viktuppgång och kreativt och kognitivt hämmande effekt som följd. Det finns nog ingen antipsykotisk medicin som tar bort psykotiska skov utan att den medicinerade får betala ett mycket högt pris. Det kan vara bra att tänka på det. Att behandla psykoser är alltså inte som att behandla depressioner. Idag finns flera behandlingsmetoder, men det förändrar inte det faktum att Schizofreni är svår sjukdom att leva med.

De flesta är mellan 16 och 40 år när de får en psykos för första gången, men man kan få en psykos oavsett ålder. Det är väldigt ovanligt att barn får en psykos. En psykos kan också utvecklas när man är i en känslig period i livet, till exempel tonåren, då man mognar och utvecklas mentalt. Viktigt för oss som arbetar i skolan att tänka på. Då brukar insjuknandet ta längre tid, kanske ett halvår till ett år. I Sverige insjuknar mellan 1 500 och 2 000 personer varje år i psykoser. Schizofreni är den vanligaste formen. Schizofreni är därmed nästan lika vanligt som diabetes typ 1. Källor: Vårdguiden.se och bms.se

Det finns mycket mer att läsa på Vårdguiden och BMS 

Kontakt Berger Utbildning & Handledning

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: