Öppen terassdörr. Gardin fladdrar i vinden. Vila från att vara överbelastad.

Överbelastad

Det var riktigt länge sedan jag skrev. Så länge sedan att jag glömt min ton och min röst. Min skrivröst och bloggröst. Att ha en röst när en skriver är viktigt. Både när en uttrycker sig skönlitterärt men också när en skriver andra typer av texter. Så nu ska jag försöka hitta den igen. För jag har vilat från skrivandet och allt som har med jobb att göra. Ja allt som har med prestation att göra. Anledningen är att jag varit överbelastad.

Skrivandet har väl inte direkt med prestation att göra men det triggar igång mig, får mig att vilja mer. Ingenting har fungerat som det ska. Det tog stopp i slutet av augusti. Som motorgräsklipparen som kört på en sten. Då är det bara tvärstopp. Min mamma påminner mig alltid om att jag ska gå ut i det fina vädret men när det är stopp då är det verkligen stopp. Då känner jag att det inte går, hur mycket jag än försöker.

Överbelastad eller utmattad

Överbelastningssymtom säger doktorn. Han säger att jag är överbelastad. Som en packåsna som burit för två. Jag har under lång tid kompenserat. Som specialpedagog i skolan är det lätt att hamna i det, att en kompenserar för andra som inte gör det som måste göras. Vi har lagar att följa. Om elever inte får sina anpassningar och det stöd de har rätt till enligt lag är det lätt att tro att det är min skyldighet att kompensera för det. Jag slår liksom knut på mig själv och ska vara både elever och föräldrar till lags.

Men till syvene och sist är det ju inte mitt ansvar. Det är min skyldighet att utreda elevers behov av stöd, göra en bedömning och vidarebefordra denna till rektor. Men det är inte jag som tar beslut och verkställer. Viktigt att komma ihåg det. Men när en är överbelastad redan är det lätt att förlora omdömet och svårt att känna var gränsen för ens egna ansvar går. I alla fall för mig.

Symtom

Hur yttrar sig då dessa överbelastningssymtom? Det började med att jag bara grät. Jag grät hemma och jag grät på jobbet. Jag var sjukskriven redan i våras men var hemma alldeles för kort tid. Sen arbetade jag halvtid på två skolor. Med två studentutspring, två studentluncher och två avslutningar med allt vad det innebär. På halvtid. Det blev för mycket. Samtidigt var jag igång och startade upp mitt företag med flera kunder som drog i mig och jag ville inte säga nej. Jag visste ju inte hur det skulle gå.

Jag blev alltmer ljudkänslig. Minns min semestervecka på Möja, när jag bodde på ett vandrarhem med ett antal barnfamiljer. Jag ville bara skrika när barnen var uppe i ottan och lekte. Vanliga vardagsljud blev outhärdliga. När jag kom hem därifrån var utmattningen ett faktum.

Depression

Jag gick helt enkelt in i någon typ av lättare depression. Fick en knuff in i den, av den svåra värme som rådde. Jag blev handlingsförlamad och orkade ingenting. Och eftersom jag planerat att jobba med företaget var det också svårt att i denna förlamning bli flexibel och försöka planera in någonting annat. Allt blev mycket, mycket tungt och svårt och jag fick problem att tänka klart och fungera i vardagen. Jag tror det var många av oss som fick problem när den mest intensiva värmen la sig över landet.

Jag försökte återgå i arbete i augusti. Först mitt eget företag, sen även på den skola jag var stationerad på. Jag jobbade i 3 veckor, mer gick det helt enkelt inte. Jag var så att säga för överbelastad. Jag vill inte lägga skuld på min arbetsgivare. Nej, orsaken till detta ligger långt tillbaka. Jag har kört på under lång tid utan tillräcklig återhämtning. Kört på i blindo så att säga, utan tillräckligt lång vila emellan. Vissa klarar det men inte jag.

Synopsis

Tack och lov hann jag få iväg ett synopsis på en bokidé jag hade och som jag gått och grunnat på. Jag ringde ett förlag som nappade på idén och bad mig skicka in en skiss, ett synopsis på min idé. Min tanke var att det skulle bli en kursbok för blivande lärare. Jag tycker att lärare idag vet för lite om psykisk ohälsa och hur psykisk ohälsa påverkar ungdomar. Därför tänkte jag att jag får väl skriva den bok jag tycker att de behöver för att kunna bemöta den psykiska ohälsan i skolan. Den bok som ska skapa förståelse.

Det gick i väg men sen var jag alltför utmattad för att kunna göra någonting mer. Mitt bloggskrivande upphörde, uppdaterandet på Linked in, Facebook. Jag orkade inte ens gå och träna trots att det är det som hjälper bäst när jag mår dåligt. Jag blev bara liggande. Jag postade inlägg på Instagram och försökte komma i väg till det som redan var inplanerat men fick ställa in mycket.

Inte kvar på min förra arbetsplats

Jag kommer inte vara kvar på den skola där jag tidigare arbetade. Eftersom jag arbetar på ett bemanningsbolag har de satt in en annan konsult på den skolan. Vart jag hamnar återstår att se. Det blir nog bra. Jag litar på min chef som är oerhört omhändertagande.

Den resterande delen arbetar jag på mitt eget företag. De hörde av sig om mitt synopsis och tyckte om det och vill ge ut boken. Så snart börjar jag min skrivprocess. Lagom till den psykiska ohälsan börjar peaka i november ska jag nog få ihop en föreläsning att erbjuda också. Det ordnar sig, bara jag tar det försiktigt och inte har för bråttom.

>>Läs mer om mig

>Föreläsningar & Handledning

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: