Arbete med värdegrund i förskolan. Vuxen hand pekar på växt. Barn i ring.

Kan vi påverka vår värdegrund?

Det är val snart och jag funderar mycket på vår värdegrund och vad jag vill ha för samhälle. Den här bloggen är inte avsedd att vara politisk även om jag då och då är det. När jag är politisk ser jag det som min uppgift att värna om de värderingar som går hand i hand med skolans och förskolans styrdokument. Med socialtjänstlagen, med diskrimineringslagen samt FN konventionerna om mänskliga rättigheter, som ligger till grund för våra lagar gällande bl.a. utbildning och samhällsstöd.

När det gäller frågan “kan vi påverka värderingarna i skolan” så kan vi självklart det. Väldigt enkelt. Våra styrdokument och det värdegrundsarbete som är lagstadgat och styrt i läroplaner etc. kan raseras på en dag. Så lätt är det att påverka. Det kan med mycket enkla medel tas beslut om att skollagen ska revideras och skrivas om. Likaså diskrimineringslagen och socialtjänstlagen. Finns det majoritet i Riksdagen så kan det arbetet vara i gång redan i höst.

Val som leder till att vi raserar vår värdegrund

Vi kan besluta om att inte längre vara anslutna till de FN-organ som ska granska Sverige gällande konventionerna. Som granskar och kontrollerar att vi lever upp till Barnkonventionen och FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Redan i dag bryter vi mot dessa konventioner på många punkter, trots att vi nyligen blivit granskade.

Personer med funktionsvariationer får inte assitans trots att de har rätt till det både enligt lag och enligt konventionen. Barn får inte det stöd de har laglig rätt till i skolan och rätt till enligt konventionen. Ja du förstår. Kort sagt, vi lever i ett samhälle där vår moral gällande mänskliga rättigheter börjar urholkas inom den offentliga sektorn och därmed också inom det privata.

Protester och manifestationer

Enskilda privatpersoner ser det här och protesterar och manifesterar. Journalister belyser det i granskningsprogram och i artiklar. Vi får löften men i media lyfts det många gånger fram rätt spretigt vilket gör att många av oss blir förvirrade. Vi som inte dagligen granskar dessa maktinstanser, vet inte åt vilket håll det barkar. Har vår regering skärpt sig vad gäller rätt till assistans enligt lag, eller är det fortfarande lika illa?

Vi förförs av regnbågens alla färger som syns i varje köpcentrum nu vid Pride och vi tänker att “det är nog inte så farligt”. “Vi lever trots allt i ett öppet samhälle”. Men hur ser det egentligen ut när det gäller de lagliga rättigheterna? Rekryterar arbetsgivare transpersoner? Får personer med utländskt namn lägenhet? Jag är vit, cisperson och svenskfödd och jag måste ofta försöka mig på en kilometer eller två i någon annans skor.

Kortsiktigt eller långsiktigt

Men det är här politiken kommer in på allvar. För nu måste jag påminna om att det finns starka extrempolitiska, manipulativa krafter i vårt samhälle. Som står där med gnistrande silverkrona och lovar guld och gröna skogar. Som får oss att tro att gräset är grönare på andra sidan. Men vad kostar det, frågar vi. Ingenting! Det kostar ingenting. För vi får aldrig veta vad vi betalar med. Och precis som med alla manipulatörer verkar allt så bra till en början. Och jag vill ha det bättre. “Jag älskar snabba belöningar så det här måste vara någonting för mig”, tänker många.

Men det där med snabba belöningar är som godis, chips och droger. Det lugnar oss för stunden. Men skulle vi bara äta godis och chips, röka cigaretter, dricka vin och spela poker mår vi inte bra till slut, det vet vi. Det sätter så att säga spår långsiktigt. Men långsiktigt är = tråkigt. Att arbeta aktivt för att rädda miljön ger inga snabba resultat. Det jag gör idag ser jag själv inga resultat av.

Vem orkar tänka långsiktigt?

Om jag skippar de långa resorna så slutar det med att jag sitter här hemma ensam och tjurar medan alla andra reser till Aruba. Men anledningen till att jag inte inte reser till Asien och Sydamerika är inte den att jag inte har råd. Anledningen är att jag tänker på mitt barnbarn. Men det glömmer jag såklart när jag sitter och tittar på alla vackra instagrambilder.

Men vem orkar tänka på miljön och offra en massa saker när man inte får skörda frukten av sitt slit? Jag lever ju inte då? Det är ju bara barnbarnen som lever då, kanske barnen. I Magnus Carlsson sommarprogram sa en av hans inbjudna experter att jorden håller på att hettas upp så kraftigt att vi ska få 3 grader varmare överallt om endast några år. Stora delar av jordklotet riskerar att bli obeboeliga. En grad var det för något år sen. Nu är det tre.

Men vi i Sverige är ju bra på det här med att minska utsläpp, sopsortera och snåla med fossilt bränsle osv. Ja men vi är enligt experten jag nämnde bland de 5-6 länder i världen som flyger mest och därför gör av med mest fossilt bränsle per enskilda resenärer.

Vad är det då för värdegrund vi värnar om?

Nog om miljön. Du fattar vart jag vill komma. Noll medvetenhet, ingen jord, inga barn. Men vi har andra saker som också är relativt akuta. Och det är där det här med värderingarna inom skolan och förskolan kommer in. Skolans läroplan har ju varit relativt stabil under decennier. Den har reviderats och politiska partier vid makten har tyckt till och så har den skrivits om. Kursplanerna har förändrats men det här med värdegrundsarbete finner vi främst i skollagen och våra läroplaner.

I andra stycket i förskolans reviderade läroplan (2016) står det såhär:

“Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta är värden som förskolan ska hålla levande i arbetet med barnen. Värdegrunden uttrycker det etiska förhållningssätt som ska prägla verksamheten. Omsorg om och hänsyn till andra människor, liksom rättvisa och jämställdhet samt egna och andras rättigheter ska lyftas fram och synliggöras i verksamheten”. Förskolans läroplan 

Men om både förskolans läroplan, grundskolans och gymnasieskolans läroplan och de andra läroplanerna är i samma anda, hur ska det gå ihop med politiska värderingarna? Om politiker med andra värderingar plötsligt ska börja in och peta i de här dokumenten? Politiker i riksdagen som hävdar att alla inte har samma rättigheter (även om det inte står utskrivet i deras manifest). Att det i praktiken alltid till syvene och sist är vissa som kommer före i kön så att säga. Att män och kvinnor inte är jämställda, flickor och pojkar och att annan sexuell läggning inte är något man öppet är emot men ej heller stödjer.

Manifest

Såhär skriver exempelvis Sverigedemokraterna i sitt manifest:

Sverigedemokraterna motsätter sig inte invandring, men menar att invandringen måste hållas på en sådan nivå och vara av en sådan karaktär att den inte utgör ett hot mot vår nationella identitet…”

“Det är taget ur sitt sammanhang”, skulle nog en politiker från SD svara. Och det är sant. Det mesta ser fantastiskt fint ut när vi läser texterna och visionerna. Vem som helst kan förföras och då gäller det givetvis att läsa kritiskt. Läsa mellan raderna. När de gäller många ungdomar som så tar de ofta till sig politik via förebilder. Genom att lyssna och iaktta talespersoner i all sköns medier och forum på nätet. Visst, många granskar, men långt i från alla. Ut kommer ibland häpnadsväckande, extremistiska repliker som får mig att tappa hakan.

Rätten att rösta

Men alla vi med rätt att rösta bör förvalta denna rätt och behöver enligt mig läsa och lyssna granskande. Vi behöver lyssna mellan raderna och förstå den verkliga agendan. Vad kommer att hända i förlängningen? Var tas pengarna i från? Vem får betala för de här gröna skogarna? Kanske är det till och med jag själv. Vad innebär det att hjälpa flyktingar på plats? Vad innebär det att satsa på familjepolitik?

Vad innebär det att ett parti vill satsa på äldrevården? Vad vill de andra partierna med äldrevården? Hur vill de satsa på äldrevården? På personalen och arbetsvillkoren, på de äldre, på boendet, på tillgängligheten? Vad är tyckande och vad är konkreta förslag? Hur låter det i debatterna? Hur ser det ut i tidningsartiklar? Vad står det i deras egna debattforum? Vad är lockbete och vad är det egentliga fokuset? Honungsfällan brukar det kallas har jag hört. Man sockrar och lockar för att få sitt bete på kroken.

Dela inlägg på Facebook, är det ett bra sätt?

Jag tror inte på att dela motinlägg på facebook och twitter. Jag tror till och med att det förvärrar och skrämmer iväg osäkra väljare. Jag anser att det bidrar till polarisering och att debatten blir svartvit. Att människor tvingas välja sida. De kanske inte kan identifiera sig med de aggressiva motdemonstranterna och antirasisterna. De kanske inte håller med allt som delas när dessa inlägg intar ett annat extremperspektiv, vilket riskerar att leda till att de går i försvar och sympatiserar med dem de är riktade mot. Jag tror på att själv försöka lyssna kritiskt, läsa kritiskt och försöka granska och analysera.

Jag tror på ärliga samtal och kommunikation. Men det kräver mod. Jag anser att vi behöver spärra upp öronen när människor i vår närhet nämner stereotypa klyschor som “det är invandrarna som snott jobben från dem”. Vi behöver bemöta och ställa frågor. För i det stora hela har vi aldrig varit så överens mellan blocken som nu. I det stora hela är inte värdedokumenten som styr barns och ungas utbildning och samhällsstöd, hotade på allvar.

Såvida inte detta ruckas på, och maktbalansen förändras drastiskt. Så pass att politiker med rasistiska värderingar på allvar får mandat och majoritet att förändra våra lagar.

Och ska jag erkänna en sak så är jag rädd för det. Och jag är väldigt rädd för vad som ska hända med vår miljö. Och slutligen vill jag bara säga en sak till. Glöm inte att rösta den 9 september. Det är snart dags och tills dess behöver du ha bestämt dig. Lycka till!

>>Mer om Berger 

 


Yeah, before you abuse, criticize, and accuse
Walk a mile in my shoes

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: